DOSBox - Így használd!

2012.03.16. 09:42 Tulajdonságaink dolgokat cserélnek.

Ahhoz, hogy egy régi jó játékot tudj futtatni, elengedhetetlen a DOSBox nevezetű program. Tulajdonképpen ez egy igen gyors DOS emulátor, amely Windows alatt tökéletesen képes futtatni minden régi játékot. Itt most egy kis gyors talpalót fogsz olvasni, letöltésekkel és egyéb linkekkel megtámogatva.

Miután a programot feltetted, egy egyszerű indítással máris a szemed elé tárulhat a régi DOS parancssor, (katt után láthatod a parancsok listáját) kicsit módosítva persze. A program indítása után, egyből a Z: meghajtóra kerülsz. Nem kell pánikolni, ugyanúgy megvan mindened. Most egy példát írok le, hogyan mountolj és indíts el egy játékot.

  1. A C: meghajtódra (vagy tetszőleges meghajtóra) alkoss egy DOS vagy bármilyen más nevű mappát, ez lesz a mountolni kívánt mappa, tehát ez egy külön meghjajtóként fog funkcionálni a mountolás után. Roppant egyszerű módon, miután ezt a mappát meghajtóként mountoltad, az itt tárolt programok egyszerűen futtathatóak lesznek. Ajánlott egyszerű mappaneveket kitalálni, szóval egy Might&Magic legyen inkább MM, kevesebbet kell gépelned, és kevesebb a hibalehetőség a mappák közti váltásnál.
  2. A DOSBox elindítása.
  3. A mappa bemountolása, példa: Z:\mount C C:\DOS (a C itt az emulált virtuális meghajtó, a C:\ pedig a fizikai meghajtó ahol valóban található a mappa)
  4. Egyszerű DOS-os parancsokkal lépj át a mountolt meghajtóra -> C:
  5. Ajánlott ezek után a DIR parancsot használni, hogy megtudd hol vagy és mit indíthatsz el jelenleg. C:\DIR
  6. Ha megtaláltad a játékodat, egyszerű CD paranccsal lépj be. pl: C:\cd mm
  7. A játékot  a indítsd el. Opcionális melyik parancsot használod, 95 után elég sűrűn használták a start-ot, régebben pedig elég volt ez mm parancs is. Ezt igazából a játék .exe .bat – fileok határozzák meg.

Egy CD-ROM mountolása sem bonyolultabb.

      1. A már ismert Daemon Tools-sal bemountolunk egy .iso vagy bármilyen képfilet.

      2. Z:\>MOUNT D D:\ -t cdrom – pranccsal pedig bemountolhatod a kért CD-ROM-ot. Fontos, hogy D legyen, hiszen a 90-es években készült DOS, mindig D-re osztotta ki a CD-ROM-okat. (A: Floppy, B: Nagy-Floppy C: Meghajtó D: CD-ROM). Persze ez is BIOS-onként változott, illetve beállítható volt, de akkoriban nem nagyon szöszöltünk ilyenekkel.

   Egy Floppy mountolása: Z:\>MOUNT A A:\ -t floppy

 

Segítség: Angolul és Magyarul.

 

Jó játékot ;)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crpg.blog.hu/api/trackback/id/tr404319888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása